Print deze pagina

Koolstof- en grafiet bekledingen

Koolstof en grafietbemetselingen worden met grote regelmaat toegepast op locaties waar agressieve en abrasieve chemicaliën de constructie kunnen belasten. Veelal is dit in procesapparatuur waar de chemische belasting het hoogst is. Koolstof- en grafietmaterialen zijn in staat om zonder dat scheurvorming of delaminatie optreedt grote temperatuurschommelingen op te vangen. Verder beschikken deze materialen over een perfecte warmtegeleiding en een geringe uitzettings coëfficiënt in combinatie met een hoge mate van elasticiteit.

Dome bemetseling met koolstofstenen    Koolstofbemetseling procesapparaat

Koolstofbemetslingen in een procesvat

Koolstofstenen zijn bestand tegen de hoogste concentraties zuren, waaronder Fluorwaterstofzuur. Uitzondering zijn de sterk oxiderende zuren zoals Chroomzuur en Salpeterzuur. De bestandheid tegen oplosmiddelen en alkalische oplossingen is uitstekend en ook de combinatie van zuren en alkaliën zal niet tot problemen leiden. Verder zullen ook corrosieve zoutoplossingen niet tot aantasting leiden.

Koolstofstenen zijn verkrijgbaar in de standaard afmeting 240 x 115 mm en in diverse dikten, te weten 20, 30, 40, 50, 65 en 80 mm. 100 mm is op aanvraag mogelijk.Verder zijn vormstukken als sleeves, oplegbalken en andere handgevormde stukken mogelijk. Deze worden dan veelal van grafiet Cecoliet CCF/XN gemaakt.

Koolstofmaterialen zijn er in verschillende kwaliteiten, te weten:

Cecoliet A = Standaard koolstofsteen
Cecoliet AX = Koolstofsteen met een hoger soortelijke massa en een lagere porositeit
Cecoliet AF = Koolstofsteen geïmpregneerd met fenolhars. Zeer lage porositeit

De Cecoliet A en AX kwaliteit hebben een temperatuursbestandheid tot ca. 450 graden Celsius. De Cecoliet AF is maximaal belastbaar tot 170 graden Celsius. Verder is door het proces van impregneren de bestandheid tegen sterke alkalien sterk verminderd.

Brochure
K-Stenen tbv konusbemetseling