Print deze pagina

Chamottebekledingen

Chamottebekledingen worden al meer dan 100 jaar gebruikt als bescherming voor staal- en betonconstructies tegen zware chemische belastingen. Dit type bekledingen wordt dan ook regelmatig toegepast als bekleding van goten, vloeren, putten en procesapparatuur.

Markten waar chamottebekledingen ondermeer veel worden toegepast zijn:

(Petro-)chemische Industrie
Textielindustrie
Metaalindustrie
Papierindustrie
Energiesector
Vuilverbrandingen
Farmaceutische industrie
Etc.

Chamotte bemetseling in procesvat tankbemetseling met chamotte stenen (zuurvast) Zuurvaste betegeling + PAKOR-VEL Laminaat
 Reactorvat Procesvat Gootbemetseling

Duidelijk mag zijn dat chamottebekledingen op vele gebieden een uistekende en langdurige bescherming zullen bieden. Standtijden van meer dan 30 jaar zijn geen uitzondering.Chamottebekledingen zijn uitermate goed bestand tegen vele zuren, logen, oplosmiddelen, oliën en vetten in zowel vloeibare als gasvormige toestand.Verder zijn chamottebekledingen perfect toepasbaar wanneer sprake is van:

  • Hoge temperaturen in procesapparatuur in combinatie met een chemische belasting
  • Wisselende temperaturen in het proces
  • Procesapparatuur met verschillende temperatuur niveaus
  • Wisselende temperatuur- en chemische belasting door toevoeging van chemicaliën in het proces.
  • Noodzakelijke isolatie naar de stalen buitenwand van het procesvat.

Chamottebekledingen beschikken verder over uitstekende mechanische eigenschappen en kunnen dan ook perfect dienen als draagconstructie voor internals. Belangrijke eigenschappen voor een perfecte chamottesteen is dat deze beschikt over:

  • Een lage porositeit, zodat de opname van vloeistof minimaal is.
  • Hoog SiO2 gehalte ter verbetering van de bestandheid tegen zuren
  • Laag gehalte aan Al2O3, Fe2O3, CaO en MgO aangezien deze componenten oplosbaar zijn in zuren.
  • Genoemde hoge mechanische eigenschappen
  • Goede bestandheid tegen wisselende temperaturen.

toogconstructie Opbouw reactor (bemetseling) PAKOR BV
 Toogconstructie Opbouw reactor  Tankbodem

Chamottestenen zijn verkrijgbaar in vele kwaliteiten. Voor toepassing in de chemiebouw worden de navolgende kwaliteiten toegepast:

Chamottetegels, Kwaliteit SF-P
Normaalstenen, Kwaliteit SF-NF
Vormstenen, Kwaliteit SF-A

Het verschil in kwaliteit is minimaal. Voor de SF-P en SF-NF geldt dat het productieproces geheel geautomatiseerd is. Voor vormstenen geldt nog altijd dat de vorm handmatig gemaakt wordt en het chamottemateriaal handmatig met pneumatische apparatuur in de mal wordt geperst.Chamottematerialen zijn verkrijgbaar in vele afmetingen en vormen. Standaard afmetingen voor tegels en stenen zijn 240 x 115 mm in diverse dikten.Voor een uitgebreid overzicht van onze chamottematerialen met hun specifieke eigenschappen kunt u de brochure downloaden.

Niet onvermeld willen wij laten dat een goede chamotte bekleding alleen optimaal zal functioneren als ook de zet- en voegspecie correct is gekozen. Het is dan ook raadzaam om advies in te winnen voordat u overgaat tot het aanbrengen van een chemisch resistente bekleding met chamottematerialen. De adviseurs van PAKOR BV zijn u hierbij graag behulpzaam.

Door op onderstaande link te klikken wordt ons assortiment aan chamottematerialen zichtbaar.

Chamottematerialen